נוירולוגיה היא ענף ברפואה העוסק בחקר של מחלות של מערכת העצבים. מקובל לחלק את מערכת העצבים למערכת עצבים מרכזית הכוללת את המוח ואת חוט השדרה, ומערכת עצבים פריפרית הכוללת את העצבים הנמצאים בשאר חלקי הגוף.
מערכת העצבים הפריפרית מחולקת בחלוקה נוספת למערכת סימפטטית המתפקדת בעיקר במצבי לחץ ודחק, ומערכת פראסימפטטית המתפקדת רוב הזמן כאשר אנחנו רגועים ולא נמצאים בסכנה כלשהי.
המחקר בתחום הוא חשוב כי הוא מאפשר הבנה של תהליכי מחלות הפוגעות במערכת העצבים ופיתוח של תרופות וטיפולים שישפרו את המצב, ומצד שני עוזר לפתח תבחינים שיאפשרו אבחון מוקדם ואף מניעה של מחלות שונות.
בכל מקרה של צורך באבחון וטיפול של מחלה או הפרעה נוירולוגית, יש לגשת לנוירולוג. במקרה ומדובר בילדים, יש לגשת לנוירולוג ילדים לבירור פרטני, מדויק והתאמת הטיפול בצורה המיטבית ביותר. נכון, מחלות נוירולוגיות זהות יכולות לפגוע הן במבוגרים והן בילדים, אך הן באות לידי ביטוי באופן שונה אצל ילדים והאבחון שלהן מהווה אתגר גדול יותר, לעיתים גם בגלל קשיי תקשורת מול ילדים בגיל הרך.
נוירולוג ילדים הוא רופא מומחה שהתמחה בנוירולוגיה ובנוסף עבר תת התמחות בילדים. נוירולוגיה בילדים היא תת התמחות ששמה את הדגש על מחלות של מערכת העצבים המרכזית ששכיחות יותר בקרב ילדים. מכאן שבכל מקרה שיש חשד למחלה נוירולוגית בקרב ילדכם, ההמלצה היא לגשת לנוירולוג ילדים.
נוירולוג ילדים – באלו מקרים נפגוש אותו?
ברגע שיש חשד לבעיה במערכת העצבים המרכזית ולמעשה למחלה נוירולוגית ממנה סובל הילד, רופא המשפחה שאבחן וחשד בפגיעה כלשהי, יפנה את הילד להמשך טיפול אצל נוירולוג ילדים. ישנה חשיבות רבה לאבחון מדויק ומוקדם ככל האפשר של המחלה ממנה סובל הילד על מנת להגיש לו את הטיפול הטוב ביותר, זה שיישא פרי וייתן את התוצאות הטובות ביותר.
להלן רשימה של מצבים אשר מצריכים התייחסות מצד נוירולוג ילדים:
• עיכוב התפתחותי – עיכוב התפתחותי משמעותו איחור בהשגת מדרגות ההתפתחות שצפויות בהתאם לטווח גילאים מקובל בכל אחד מהתחומים בהם בני אדם מתפתחים באופן טבעי – מוטורי, קוגניטיבי, חברתי, ורגשי. חשוב לדעת ולזכור כי קצב ההתפתחות של הילד מושפע מגורמים רבים – גנטיים וסביבתיים, ולכל ילד קצב משלו. ישנם ילדים בריאים לחלוטין שחלק משלבי ההתפתחות יתרחשו אצלם מאוחר יותר. לא כל מצב נכלל תחת ההגדרה של ״עיכוב התפתחותי״, אך כאשר ישנו חשש להפרעות התפתחותיות – אבחון מוקדם ככל האפשר על ידי נוירולוג ילדים ימנע פתיחת פערים נוספים בהתפתחות.
• פרכוסים – יכולות להיות סיבות שונות ומגוונות להפרעה בפעילות החשמלית במוח וללקות במערכת העצבים המרכזית שאינה דווקא אפילפסיה או כפי שהיא מוכרת בשמה העממי – מחלת הנפילה. הסיבות הן סיבות שונות כולל מומים מולדים שנגרמו במהלך התפתחות המוח, פגמים גנטיים, צלקות שנוצרו בקליפות המוח בעקבות חבלות, הפרעות מטבוליות, זיהומים שונים, גידולים, אירועים מוחים ובעצם כל שינוי במבנה או ברקמה העדינה של ראש או המוח. סוג הפרכוס תלוי במיקום הפעילות החשמלית במוח ובעוצמתה ויכולים לנבוע ממחלה מוחית ללא כל גורם מעורר חיצוני. הפרכוסים יכולים לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של צורות ולכן חשוב מאוד לאפיין ולאבחן באמצעות נוירולוג ילדים את סוג ההתקף שחווה הילד כדי שניתן יהיה להבין את המקור שלו.
• טיקים – אותן תנועות מהירות והתכווצויות לא רצוניות של קבוצות שרירים בגוף, כך למשל: העיניים, הפנים, הצוואר, הידיים וחלקי גוף אחרים באופן חזרתי ובלתי רצוני אשר פוגעות בכ-15% מכלל הילדים בגילאי 5-10. ברוב המקרים מדובר בהפרעת טיקים חולפת, אך אם לא זה המצב, אם הטיקים הינם טיקים רבים ומורכבים (תנועתיים וקוליים) במשך תקופה של יותר משנה, כאשר במהלך פרק זמן זה אין תקופה של יותר משלושה חודשים רציפים ללא טיקים, או אז יש לפנות לנוירולוג ילדים לאבחון וטיפול של חשד בתסמונת טורט.
• הפרעות התנהגותיות – לא פעם הפרעות התנהגותיות מתגלות כתסמין של הפרעה נוירולוגית כלשהי כמו למשל הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות או תספמונת אספרגר. גם בדוגמאות המתוארות – לא כל חריגה מעידה בהכרח על ליקוי נוירולוגי אבל בכל מקרה שבו נוצר מצב קבוע של בעיות התנהגות שאינן אופייניות לילד, מומלץ לגשת לאבחון אצל נוירולוג ילדים.
• כאבי ראש – תלונה שכיחה אצל ילדים. כל עוד מדובר בתלונה די נדירה וכאבי ראש שאינם מפרים את שגרת יומו באופן קיצוני ורציף של הילד, אין סיבה לדאגה. צריך לקחת את הילד לאבחון אצל נוירולוג ילדים רק כאשר תדירות כאבי הראש היא גבוהה וישנה פגיעה באיכות חייו של הילד.
• רגרסיה – אם שמתם לב לשינוי משמעותי שאינו חד פעמי ולא ניתן להסבירו בייחוד כאשר מדובר בילדים קטנים או פעוטות שהחלו לאבד מיומנויות שרכשו במהלך חייהם, מדובר בתמרור אזהרה ברור והנכם צריכים לגשת ללא דיחוי לאבחון אצל נוירולוג ילדים.
בדיקות של מערכת העצבים ותהליך האבחון הנוירולוגי
הבדיקה הנוירולוגית מחולקת ל-3 שלבים עיקריים:
• תהליך האבחון אצל הנוירולוג מתחיל מתשאול מקיף של המטופל ושל הוריו בנוגע לתסמינים שהובילו אותם לפנייה לאבחון. בהתאם לתסמינים שיתארו יבחר הנוירולוג באילו טכניקות אבחון להשתמש.
• בשלב השני הרופא יבצע בדיקה נוירולוגית רב שלבית בכדי שיוכל למקם ולהרגיש בצורה טובה יותר את הבעיה.
• בשלב האחרון הנוירולוג ישלח את הילד לבצע עזר שונות כמו: בדיקות דם המודדות רמות של חלבונים ואלקטרוליטים, בדיקות דימות שונות על מנת לאבחן או לשלול נזק לרקמת המוח ולהדגים את פעילות העצבים הפריפריים כמו למשל MRI, CT ועוד.
חשיבות הפנייה בזמן לנוירולוג
במידה ומתעורר חשד או הצורך לגשת לאבחון אצל נוירולוג יש לעשות זאת ללא היסוסים וללא דחיות. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שישנן מחלות נוירולוגיות רבות שהולכות ומתקדמות עם הזמן ואף עלולות לגרום לרגרסיה בהתפתחות התקינה, כפי שצוין קודם לכן. חלק מהמחלות האלו עלולות להוביל לנזק בלתי הפיך ועל ידי הגשת טיפול מוקדם ניתן למנוע נזק זה במקרים רבים.